Hovězí s pórkem a cuketou
145 min.
Ingredience
- 1kilogramHovězí maso zadní
- 400gramůCuketa
- 150gramůPastinák
- 170gramůMrkev kořen
- 1kusPomeranče
- 1kusPórek
- 3kusyŠalotka
- 2stroužkyČesnek
- 1lžícePetržel kudrnka
- 4lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 6lžicOlej slunečnicový
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžíceSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1kusBobkový list
- 4decilitryHovězí vývar základní
- 2decilitryVíno červené
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
586 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
21 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
6 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Zadní hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Malé mladé cukety omyjeme, rozkrájíme na kolečka silná přibližně 5 mm. Pastinák s mrkví oloupeme, krájíme na tenké plátky. Pomeranč (nejlépe chemicky neošetřený) omyjeme, osušíme a z poloviny pokrájíme kůru na tenké proužky (bez pulpy). Očistíme a omyjeme pórek, šalotku, česnek, vše nakrájíme na tenká kolečka. Petrželku kudrnku omyjeme a otrhané malé lístky odložíme na ozdobu.
- 2Maso obalíme v hladké mouce, zprudka ho orestujeme v hluboké pánvi na rozpáleném oleji (4 lžíce). Restujeme přibližně 3 minuty, pak ho vyjmeme, vložíme do zapékací mísy.
- 3Ke zbylému oleji přidáme lžíci másla a 2 lžíce oleje. Zpěníme na něm cibuli s česnekem, přidáme pórek a za stálého míchání zeleninu osmažíme do růžova. Pak ji vyjmeme a dáme k masu. To ochutíme solí, pepřem, přidáme bobkový list. Přilijeme hovězí vývar, červené víno, promícháme, zakryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáté na 250°C. Pečeme přibližně 15 minut, potom teplotu stáhneme na 200-210°C a dopékáme ještě hodinu.
- 4Pokrájenou kořenovou zeleninu s cuketou a pomerančovou kůrou přidáme po hodině pečení, společně pečeme minimálně dalších 30 minut, až do doby, až bude maso měkké. Občas směs zlehka promícháme.
- 5Hotový pokrm dochutíme solí, na talířích ho ozdobíme petrželkou a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.