Hovězí vařený jazyk
40 min.
Ingredience
- 1litrVoda pitná
- 1,5kilogramyHovězí jazyk
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2kusyCibule
- 1kusMrkev kořen
- 1kusCeler řapíkatý
- 1kusPetržel kořen
- 2decilitryVíno bílé
- 5gramůBobkový list
- 4gramyPepř černý celý
- 5gramůNové koření celé
- 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
- 2lžíceCitronová šťáva
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř bílý celý
- 10gramůPetržel - nať
- 1litrVývar z hovězích kostí
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
960 kcal
Bílkoviny
46 g
Tuky
74 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Do tlakového hrnce vložíme jazyk, 1 ks cibule, nové koření, celý pepř, sůl, bobkový list, zalijeme vodou, hrnec uzavřeme a jazyk vaříme doměkka. Uvařený scedím, hned opláchneme pod studenou, vodou a z jazyku očistíme kůži, zas ho opláchneme a nakrájíme na porce.
- 2Mrkev, petržel, celer očistíme, nastrouháme, cibuli oloupeme, nakrájíme na kostky, dáme na pánev s rozpáleným máslem a necháme ji zesklovatět, přidáme nastrouhanou mrkev, celer, petržel, zeleninu podusíme, zalijeme vínem, necháme ho vyvařit, přilijeme vývar, přivedeme k varu, vylijeme smetanu smíchanou s moukou a pod poklici povaříme asi tak 10 minut. Ještě horkou omáčku rozmixujeme, podle vlastni chutě přidáme sůl, pepř a citrónovou šťávu s nasekanou petrželovou natí, ještě zamícháme a podáváme.
- 3Na talíř položíme porce jazyků a zalijeme připravenou omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.