Hovězí vývar s fenyklem a hráškem
230 min.
Ingredience
- Velmi silný hovězí vývar
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 1kusChilli paprička
- 1kusPórek
- 1lžičkaSůl
- 1kusČesnek
- 1lžícePetržel kudrnka
- 800gramůHovězí maso přední
- 1,5litryHovězí vývar základní
- 800gramůHovězí žebra
- 250gramůKvěták
- 200gramůMrkev kořen
- 200gramůPetržel kořen
- 1,5litryVoda pitná
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
- 200gramůCeler bulvový
- 100gramůFenykl sladký - hlíza
- 2lžíceLikér anýzový
- 3lžíceHrášek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1141 kcal
Bílkoviny
88 g
Tuky
71 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
8 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Očištěný a omytý fenykl nakrájíme na tenké plátky.
- 21 litr silného hovězího vývaru scedíme a přivedeme k varu. Následně zmírníme teplotu a vložíme do vývaru fenykl, který vaříme 3-5 minut a hned dochutíme 1-2 lžícemi anýzového likéru. 300 g vařeného masa z polévky pokrájíme na kostičky a vrátíme zpět do polévky. Nakonec přidáme zelený mladý hrášek, který povaříme necelou minutu a polévku podáváme.
- 3Velmi silný hovězí vývar [27339]:
- 4Omyté hovězí žebro vložíme do scezeného světlého hovězího vývaru bez zeleniny i uvařeného masa a vaříme minimálně dalších 90 minut.
- 5Mezitím očistíme a omyjeme mrkev, květák a petrželovou nať. Mrkev pokrájíme na kolečka a květák rozebereme na růžičky. Petrželku nakrájíme nadrobno.
- 6Přibližně 10-15 minut před dovařením polévky vložíme nakrájenou mrkev s květákem. Uvařené maso z žebra obereme od kosti, pokrájíme na kostičky a vložíme zpět polévky. Přidáme petrželovou nať a podáváme.
- 7Hovězí světlý vývar [27325]:
- 8Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 9Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- 10Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 11Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- 12Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 13Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.