Hřibová polévka s prejtem
120 min.
Ingredience
- 2lžíceČesnekové máslo
- 1,5lžičkySůl mořská
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 1kusCibule červená
- 1lžíceSádlo vepřové škvařené
- 2centilitryStarorežná pálenka
- 150gramůPrejt
- 1lžičkaMajoránka
- 200gramůHříbky čerstvé
- Bujon z hub [30579]
- 150gramůCeler bulvový
- 2lžíceOlej olivový
- 200gramůKarotka baby
- 2kusyČesnek
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 150gramůHouby sušené
- 3kusyJalovec
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžičkySůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
530 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
18 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
12 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Čerstvé bílé hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky.
- 2V hrnci rozpustíme česnekové máslo a hřiby krátce podusíme, pak je osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem, promícháme a zalijeme houbovým bujonem. Pomalu je vaříme 5 minut.
- 3Oloupanou červenou cibuli pokrájíme na drobné kostičky a v pánvi na 1 lžíci vepřového sádla ji osmažíme dozlatova, přidáme k ní prejt, 2 cl režné pálenky, promícháme a prejtovou směs zamícháme do houbové polévky a povaříme dalších 5 minut.
- 4Přidáme majoránku a podle chuti dosolíme a podáváme.
- 5Bujon z hub [30579]:
- 6Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- 7Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- 8Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- 9Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- 10Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- 11Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.