Humří krokety
120 min.
Ingredience
- Humří krokety
- 300gramůŽampiony čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 2kusyVejce slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 120gramůStrouhanka
- 1kusSalát hlávkový
- 1kusCitrony
- 500gramůBešamel
- 150gramůOlej rostlinný
- Studený vařený humr [56304]
- 0,5lžíceSůl
- 4litryVoda pitná
- 500gramůHumr
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1011 kcal
Bílkoviny
42 g
Tuky
80 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
4 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Očištěné žampiony nakrájené na kostičky osmahneme na másle. Asi po deseti minutách přidáme bešamel, na kostičky pokrájené vařené humří maso, osolíme, opepříme, směs za stálého míchání silně zahřejeme, ihned odstavíme a vmícháme žloutky.
- 2Hmotu urovnáme na plech, opatrně vyložený pečícím papírem asi v dvoucentimetrové vrstvě a dáme do ledničky vychladit.
- 3Poté směs krájíme na obdélníky, které obalujeme ve vejci a strouhance, smažíme ve vyšší vrstvě oleje.
- 4Podáváme na salátových listech, obložené citronem, nakrájeným na dílky.
- 5Studený vařený humr [56304]:
- 6Humra nejdříve usmrtíme bodnutím nože za hlavu, potom ho vypereme a zbavíme střívka, které prochází celým ocasem.
- 7Levou rukou držíme humra za krunýř a pravou rukou uchopíme střední ocasní ploutvičku, kterou pootočíme a poté slabým trhnutím celé střívko vytáhneme ven.
- 8Takto připraveného humra vhodíme do vařící slané vody a uvaříme (na půl kilogramu humra počítáme 25 minut vaření).
- 9Uvařeného humra necháme vychladnout ve vývaru, následně ho dáme chladit do ledničky.
- 10Humra vyjmeme z vývaru, silným ostrým nožem jej rozpůlíme podél páteře a rozevřeme na 2 poloviny. Z humra odstraníme vnitřnosti, maso vybereme a krunýř vypereme. Vybrané maso nakrájíme na plátky a vrátíme do krunýře.
- 11Nejchutnější maso je na klepetech, která musíme naštípnout špičatou hranou ostrého nože.
- 12Používáme vždy jen živé humry.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.