Humrový bujon s čínským zelím
85 min.
Ingredience
- Humrový bujon [30179]
- 200gramůCeler řapíkatý
- 700gramůHumr
- 200gramůKedlubna
- 0,5lžičkaKmín celý
- 6kusůKrevety tygří - loupané
- 2kusyMrkev kořen
- 5kusůNové koření celé
- 300gramůPaprika červená
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 1,5lžíceSůl
- 0,5litrVíno bílé
- 1,5litryVoda pitná
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 1lžíceMáslo
- 3lžíceOlej sezamový
- 3lžíceOmáčka sojová světlá
- 1lžíceAsijská omáčka
- 2lžíceVíno rýžové čínské
- 3lžíceMed včelí
- 3lžíceHořčice kremžská
- 250gramůJogurt bílý smetanový
- 1,5lžičkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 2špetkyChilli koření mleté
- 400gramůZelí čínské
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
307 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
7 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
5 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1V hrnci si přivedeme k varu 1 litr humřího bujonu.
- 2V míse si smícháme 3 lžíce medu s 3 lžícemi kremžské hořčice. Pak vmícháme 250 g smetanového jogurtu a 0,5 lžíce sójové omáčky a pomalu medovou směs vmícháme do bujonu.
- 3Pekingské (čínské) zelí očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky.
- 4V hlubší pánvi na rozpáleném sezamovém oleji zelí podusíme, přimícháme 3 lžíce sójové omáčky a zalijeme medovým bujonem. Dochutíme solí, pepřem a chilli.
- 5Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou.
- 6Humrový bujon [30179]:
- 7Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
- 8Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
- 9V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu, 2 lžíce rajského protlaku, 1,5 lžíce soli, vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
- 10Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
- 11Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.