Husí bujon s celestýnskými nudlemi
130 min.
Ingredience
- celestýnské nudle
- 1kusVejce slepičí
- 5lžicMouka polohrubá
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1,25decilitryMléko polotučné
- 0,5lžíceKopr čerstvý
- Husí bujon [29083]
- 3kusyJalovec
- 2lžíceCeler - nať
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 800gramůHusí drůbky
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 1kusMrkev kořen
- 2kusyCibule
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 2centilitryBecherovka
- 1lžíceMajoránka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
891 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
41 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
6 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Připravíme celestýnské nudle s koprem: v míse našleháme vejce s polohrubou moukou a solí. Postupně přimícháme mléko, máslo a omytý, drobně pokrájený kopr.
- 2Těstíčko našleháme metlou dohladka a necháme minimálně 10 minut "uležet".
- 3V pánvi na rozpáleném másle rozlijeme těstíčko (tolik jako na palačinku) a pomocí rychlého nahýbání pánve necháme těstíčko roztéct na tenkou vrstvu. Takto usmažíme palačinku z každé strany dozlatova. Vychladlou srolujeme a nakrájíme na tenké nudličky. (Postup opakujeme i u druhé palačinky.)
- 4Cibule oloupeme a pokrájíme nadrobno. V hrnci rozpálíme husí sádlo a cibuli zpěníme, pak přilijeme 1 litr husího bujonu, přidáme 2 cl Becherovky a pomalu při mírné teplotě vaříme 10 minut. Během vaření přidáme 1 lžíci sušené majoránky.
- 5Do talířů rozdělíme celestýnské nudle, zalijeme bujonem a podáváme.
- 6Husí bujon [29083]:
- 7Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- 8Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- 9V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- 10Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- 11Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.