Husí bujon se zapečeným sýrem
145 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 800gramůHusí drůbky
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceCeler - nať
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 1kusMrkev kořen
- 3kusyJalovec
- 3kusyŠalotka
- 2lžíceHusí sádlo
- 2centilitryBecherovka
- 1lžíceMajoránka
- 200gramůSýr Eidam cihla 30%
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
919 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
31 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
5 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Šalotky oloupeme a pokrájíme na tenká kolečka. V hrnci na husím sádle cibuli zpěníme dorůžova a zalijeme 1 litrem husího bujonu. Přimícháme 2 cl Becherovky a lžíci rozdrcené majoránky.
- 2Vaříme při mírné teplotě 8 minut.
- 3Bujon rozdělíme do 4 misek. Do každé misky na hladinu bujonu položíme tvrdý sýr pokrájený na nudličky a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme do doby, až sýr dostane zlatou barvu, pak podáváme.
- 4Husí bujon [29083]:
- 5Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- 6Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- 7V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- 8Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- 9Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.