Husí krémová polévka s játry a jablky

145 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
702 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
33 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
6 g
Cukr
11 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omytá pokrájená husí játra vložíme na 1 hodinu do misky s mlékem, pak je scedíme a necháme odkapat.
  • 2
    Oloupanou cibuli a jablka (zbavená jádřinců) pokrájíme na tenké plátky.
  • 3
    V hrnci na rozpuštěném husím sádle cibuli s játry osmažíme dozlatova. Přilijeme 1 litr husího bujónu a vaříme přibližně 6 minut.
  • 4
    Játra z bujonu vyjmeme, přidáme do vývaru jablka, vaříme 2-3 minuty, přimícháme zakysanou smetanu, pak vše rozmixujeme na pyré.
  • 5
    Do polévky podle chuti přimícháme sůl, pepř, vrátíme játra, promícháme a podáváme.
  • 6
    Husí bujon [29083]:
  • 7
    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
  • 8
    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
  • 9
    V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
  • 10
    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
  • 11
    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme ho dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo ho použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.