Husí krémová polévka s játry a jablky
145 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 200gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 3kusyJalovec
- 300gramůJátra husí
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceCeler - nať
- 1kusMrkev kořen
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 1lžíceSůl
- 2lžícePetržel - nať
- 5decilitrůVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 2decilitryMléko polotučné
- 300gramůJátra husí
- 1kusCibule
- 2lžíceHusí sádlo
- 3lžíceSmetana zakysaná 14%
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaSůl
- 250gramůJablka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
702 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
33 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
6 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Omytá pokrájená husí játra vložíme na 1 hodinu do misky s mlékem, pak je scedíme a necháme odkapat.
- 2Oloupanou cibuli a jablka (zbavená jádřinců) pokrájíme na tenké plátky.
- 3V hrnci na rozpuštěném husím sádle cibuli s játry osmažíme dozlatova. Přilijeme 1 litr husího bujónu a vaříme přibližně 6 minut.
- 4Játra z bujonu vyjmeme, přidáme do vývaru jablka, vaříme 2-3 minuty, přimícháme zakysanou smetanu, pak vše rozmixujeme na pyré.
- 5Do polévky podle chuti přimícháme sůl, pepř, vrátíme játra, promícháme a podáváme.
- 6Husí bujon [29083]:
- 7Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- 8Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- 9V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- 10Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- 11Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme ho dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo ho použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.