Husí polévka s brusinkami
150 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 3kusyJalovec
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 800gramůHusí drůbky
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 2lžíceCeler - nať
- 1kusMrkev kořen
- 1kusHrušky
- 2lžícePetržel - nať
- 80gramůSlanina vepřová
- 200gramůČervená řepa
- 1lžičkaCukr krupice
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaHořčičné semínko
- 100gramůBrusinky
- 150gramůSmetana zakysaná 14%
- 2lžíceCeler - nať
- 2špetkyZázvor mletý
- 1kusJablka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
860 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
29 g
Sacharidy
55 g
Vláknina
8 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Jablko a hrušku omyjeme, oloupeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na kostičky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
- 2Prorostlou uzenou slaninu pokrájíme na tenké proužky a v pánvi je dozlatova opečeme.
- 3Přivedeme k varu 1 litr husího bujonu, dáme do něj scezenou sterilovanou (sladkokyselou) červenou řepu, pokrájené jablko s hruškou, dochutíme solí, cukrem, mletým zázvorem a roztlučenými hořčičnými semínky. Vše povaříme přibližně 6 minut.
- 4V misce rozmícháme 4 lžíce brusinek se zakysanou smetanou, směs zamícháme do polévky a vaříme 10 minut. Před dovařením přimícháme bylinky.
- 5Každou porci polévky podáváme s proužky opečené slaniny.
- 6Husí bujon [29083]:
- 7Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- 8Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- 9V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- 10Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- 11Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.