Husí polévka s játry
160 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 2lžíceCeler - nať
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 800gramůHusí drůbky
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 3kusyJalovec
- 1kusMrkev kořen
- 1lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 80gramůHrušky
- 2lžícePetržel - nať
- 200gramůČervená řepa sterilovaná
- 1lžičkaHořčičné semínko
- 200gramůJátra husí
- 30gramůČesnekové máslo
- 1lžičkaSůl
- 2špetkyZázvor mletý
- 80gramůJablka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
770 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
23 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
7 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na kostičky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 2Přivedeme k varu 1 litr husího bujonu, dáme do něj scezenou sterilovanou (sladkokyselou) červenou řepu, pokrájená jablka s hruškami, dochutíme solí, cukrem, mletým zázvorem a roztlučenými hořčičnými semínky. Vše povaříme 6 minut.
- 3Husí omytá játra pokrájíme na hranolky a v pánvi na rozpáleném česnekovém másle je krátce orestujeme. Přidáme je do polévky, kterou dochutíme solí a povaříme 2-4 minuty.
- 4Do polévky zamícháme petrželku a podáváme.
- 5Husí bujon [29083]:
- 6Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- 7Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- 8V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- 9Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- 10Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.