Husí polévka s játry

160 min.
Ruská federace

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
770 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
23 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
7 g
Cukr
15 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na kostičky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
  • 2
    Přivedeme k varu 1 litr husího bujonu, dáme do něj scezenou sterilovanou (sladkokyselou) červenou řepu, pokrájená jablka s hruškami, dochutíme solí, cukrem, mletým zázvorem a roztlučenými hořčičnými semínky. Vše povaříme 6 minut.
  • 3
    Husí omytá játra pokrájíme na hranolky a v pánvi na rozpáleném česnekovém másle je krátce orestujeme. Přidáme je do polévky, kterou dochutíme solí a povaříme 2-4 minuty.
  • 4
    Do polévky zamícháme petrželku a podáváme.
  • 5
    Husí bujon [29083]:
  • 6
    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
  • 7
    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
  • 8
    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
  • 9
    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
  • 10
    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.