Husí polévka se švestkami
160 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 800gramůHusí drůbky
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 3kusyJalovec
- 2lžíceCeler - nať
- 1kusMrkev kořen
- 400gramůHusí stehna
- 2decilitryVíno bílé
- 200gramůŠvestky sušené
- 50gramůHrozinky
- 2lžícePetržel - nať
- 0,5lžíceMajoránka
- 0,5lžíceTymián čerstvý
- 1lžíceSůl
- 3lžícePřesnídávka dětská
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1096 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
42 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
9 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Omytá husí stehna vykostíme a dáme je vařit do 1 litru husího bujonu. Vaříme minimálně 15 minut.
- 2Mezitím omyjeme a namočíme do bílého vína na 5 minut sušené švestky a hrozinky. Pak je vyjmeme, necháme odkapat, švestky pokrájíme na menší kousky a s hrozinkami je dáme do polévky.
- 3Uvařené maso pokrájíme na proužky a vložíme zpět do vývaru.
- 4Omytou petrželovou nať, čerstvou majoránku a tymián svážeme a vložíme spolu se švestkami do vývaru.
- 5Přimícháme 3 lžíce dětské jablečné výživy a podle chuti polévku dosolíme. V pánvi nasucho opražíme dozlatova plátky mandlí.
- 6Každou porci posypeme mandlemi a podáváme.
- 7Husí bujon [29083]:
- 8Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- 9Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- 10V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- 11Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- 12Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.