Husí polévka se sýrovými noky

155 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
681 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
19 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
5 g
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme těsto na noky: do misky rozklepneme 1 vejce, přidáme 0,5 dl mléka, 1 špetku soli, 20 g másla a směs vidličkou rozšleháme. Pak přimícháme postupně 10 g dětské krupičky a 10 g nastrouhaného sýru. Směs musí být bez hrudek a měla by být polotuhá.
  • 2
    V hrnci rozpustíme 20 g másla, přidáme 10 g hladké mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Postupně, za stálého míchání přiléváme 1 litr husího bujonu a pomalu přivedeme k varu. Podle chuti osolíme, přidáme muškátový oříšek a pepř.
  • 3
    Očištěný omytý křen (70 g) jemně nastrouháme a smícháme v misce s 2 lžícemi bílého vína, 2 lžícemi zakysané smetany a 3 lžícemi šlehačky. Promíchanou směs přidáme do vroucí polévky a vaříme 1 minutu.
  • 4
    Pak lžičkou, namočenou do studené vody, vykrajujeme z těsta nočky, které hned vhodíme do vroucí polévky. Nočky povaříme jen 5-6 minut (hotové jsou, jakmile vyplavou na povrch).
  • 5
    Polévku posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.
  • 6
    Husí bujon [29083]:
  • 7
    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
  • 8
    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
  • 9
    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
  • 10
    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
  • 11
    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.