Husí polévka z Bambergu
130 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 800gramůHusí drůbky
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 3kusyJalovec
- 2lžíceCeler - nať
- 1kusMrkev kořen
- 3gramyMáslo čerstvé
- 1lžičkaSůl
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 70gramůKřen
- 2lžíceVíno bílé
- 2lžíceSmetana zakysaná 14%
- 3lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 40gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaZázvor mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
671 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
18 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
5 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1V hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, kterou postupně zalijeme 1 litrem husího bujonu a pomalu přivedeme k varu. Ochutíme solí, muškátovým oříškem a zázvorem.
- 2Očištěný a omytý křen jemně nastrouháme a smícháme v misce s 2 lžícemi bílého vína, 2 lžícemi zakysané smetany a 3 lžícemi šlehačky. Směs dobře promícháme a pomalu ji přidáme do vroucí polévky, necháme 1 - 3 minuty přejít varem a podáváme.
- 3Husí bujon [29083]:
- 4Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- 5Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- 6V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- 7Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- 8Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.