Husí polévka zeleninová s masem
150 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 800gramůHusí drůbky
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 3kusyJalovec
- 2lžíceCeler - nať
- 100kusůMrkev kořen
- 1gramPetržel kořen
- 100gramůCeler řapíkatý
- 2kusyCibule
- 200gramůHusí prsa
- 3lžíceSádlo vepřové škvařené
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5decilitrPomerančová šťáva
- 1lžíceŘeřicha
- 100gramůMrkev kořen
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2416 kcal
Bílkoviny
50 g
Tuky
44 g
Sacharidy
306 g
Vláknina
118 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou, omytou mrkev, petržel, celer pokrájíme na nudličky. Zelenou cibuli omyjeme, pokrájíme na tenká kolečka. Omytá husí prsa pokrájíme na nudličky.
- 2V pánvi na rozpuštěném škvarkovém sádle podusíme maso, pak k němu
- 3přidáme zeleninu a vše dusíme pod pokličkou 5-8 minut. Přilijeme 1 litr husího vývaru, který ochutíme solí, pepřem a pomerančovou šťávou.
- 4Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou řeřichou.
- 5Husí bujon [29083]:
- 6Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- 7Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- 8V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- 9Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- 10Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.