Hustá rajčatová polévka se smetanou a portským vínem
60 min.
Ingredience
- 500gramůRajčata
- 100gramůMrkev kořen
- 50gramůCibule
- 100gramůPórek
- 2stroužkyČesnek
- 10gramůOlej olivový
- 2kusyBobkový list
- 50mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžičkaBazalka
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 1,25litryHovězí vývar základní
- 200gramůRýže loupaná
- 80mililitrůVíno portské
- Noky
- 1kusVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaMuškátový květ
- 1špetkaSůl
- 50mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 10gramůOlej olivový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
476 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
17 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
4 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Rajčata omyjeme, vrchní části zlehka nařízneme do tvaru křížku a několik minut spaříme ve vroucí vodě. Po vyjmutí oloupeme, nakrájíme na kousky. Mrkev očistíme, pokrájíme, přidáme k rajčatům společně s pórkem, zalijeme vývarem, vložíme bobkový list, zakryjeme pokličkou a necháme dusit cca 15 minut.
- 2Cibuli a česnek na jemno nasekáme, orestujeme na části rozpáleného oleje. Jakmile zesklovatí, přidáme rajčatový základ. Dalších 10 - 15 minut povaříme, ochutíme solí a pepřem. Vyjmeme bobkový list, vše rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme smetanu, již nevaříme. Před podáváním vmícháme portské víno, případně zakápneme citronovou šťávou dle chuti.
- 3Na noky uvaříme rýži smíchanou s rozšlehaným vejcem, žloutkem, smetanou, solí a muškátovým květem. Za pomoci dvou lžic z ní tvarujeme trojhranné noky. Ty pevně zmáčkneme, aby držely tvar. Poté je pomalu opékáme na rozpáleném oleji po každé straně cca 1 - 2 minuty. Do podávání udržujeme teplé.
- 4Polévku rozdělíme do talířů, na kraje umístíme noky, zakápneme smetanou a dozdobíme na drobno nasekanou bazalkou. Ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.