Hustá rajčatová polévka se smetanou a portským vínem

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
476 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
17 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
4 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Rajčata omyjeme, vrchní části zlehka nařízneme do tvaru křížku a několik minut spaříme ve vroucí vodě. Po vyjmutí oloupeme, nakrájíme na kousky. Mrkev očistíme, pokrájíme, přidáme k rajčatům společně s pórkem, zalijeme vývarem, vložíme bobkový list, zakryjeme pokličkou a necháme dusit cca 15 minut.
  • 2
    Cibuli a česnek na jemno nasekáme, orestujeme na části rozpáleného oleje. Jakmile zesklovatí, přidáme rajčatový základ. Dalších 10 - 15 minut povaříme, ochutíme solí a pepřem. Vyjmeme bobkový list, vše rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme smetanu, již nevaříme. Před podáváním vmícháme portské víno, případně zakápneme citronovou šťávou dle chuti.
  • 3
    Na noky uvaříme rýži smíchanou s rozšlehaným vejcem, žloutkem, smetanou, solí a muškátovým květem. Za pomoci dvou lžic z ní tvarujeme trojhranné noky. Ty pevně zmáčkneme, aby držely tvar. Poté je pomalu opékáme na rozpáleném oleji po každé straně cca 1 - 2 minuty. Do podávání udržujeme teplé.
  • 4
    Polévku rozdělíme do talířů, na kraje umístíme noky, zakápneme smetanou a dozdobíme na drobno nasekanou bazalkou. Ihned podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.