Italské rizoto z bílým a zeleným chřestem
60 min.
Ingredience
- 10kusůChřest bílý
- 10kusůChřest zelený
- 3litryVoda pitná
- 70gramůMáslo čerstvé
- 2kusyŠalotka
- 2stroužkyČesnek
- 1decilitrVíno bílé
- 120gramůSmrže čerstvé
- 400gramůRýže Arborio
- 500gramůVývar z hovězích kostí
- 100gramůSýr Parmezán
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
845 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
26 g
Sacharidy
122 g
Vláknina
8 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1V hrnci přivedeme vodu k varu, vložíme do ní očištěný zelený a bílý chřest, který povaříme doměkka asi 5 minut - záleží na velikosti chřestu. Potom ho vybereme a ochladíme ve studené vodě. Chřest nakrájíme na kousky. Zatím necháme stranou.
- 2Máslo rozehřejeme ve vhodném menším hrnci. Přidáme drobně nakrájenou šalotku spolu s česnekem a necháme za stálého míchání zpěnit. Potom přidáme nakrájené smrže, zlehka orestujeme a přisypeme rýži. Trochu osolíme, opepříme a restujeme přibližně 1 minutu. Zalijeme vínem a vaříme až do vyvaření všeho vína.
- 3Ztlumíme oheň, vše zalijeme 1 dl horkého vývaru a pod poklicí pomalu necháme vývar vyvařit. Tento postup opakujeme až do úplného změknutí rýže. Dohromady vaříme asi 25 minut.
- 4Z připraveného uvařeného chřestu necháme 8 kousků a zbylý chřest přimícháme do rizota, přidáme nastrouhaný sýr parmazán, podle chutě osolíme a opepříme a zamícháme.
- 5Hotové rizoto rozporcujeme na talíře, posypeme drobně nasekanou petrželovou natí. Každou porci ozdobíme dvěma kousky chřestu a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.