Jáhlové knedlíky s perníkem
60 min.
Ingredience
- 250gramůJáhly - loupané proso
- 5decilitrůMléko plnotučné
- 1,5lžičkySůl
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVejce slepičí
- 5lžicMouka polohrubá
- 3lžíceCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 200gramůPerník
- 4lžíceTvaroh tvrdý
- 2,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
775 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
31 g
Sacharidy
105 g
Vláknina
5 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Jáhly v sítu promyjeme 1 litrem vařící vody. Dáme je do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme sůl a pomalu za častého míchání uvaříme hustou kaši.
- 2V míse si utřeme měkké máslo (30 g) s vejci do pěny. Přimícháme postupně jáhlovou kaši a postupně přimícháváme po lžících polohrubou mouku. Dáme ji tolik, až nám vznikne tuhé těsto. Z těsta odkrajujeme lžící těsto, z kterého vytvoříme malé knedlíčky. Odkládáme je na pomoučený vál.
- 3V hrnci si uvaříme 2,5 litru vody s lžičkou soli. Knedlíčky hážeme opatrně do vařící vody, promícháme a vaříme je přibližně 5 minut. Po 5 minutách vyjmeme jeden knedlíček, rozkrojíme a tak zjistíme, jestli je dostatečně uvařený.
- 4Uvařené knedlíčky vyjmeme děrovanou naběračkou, dáme na talíře, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou, nastrouhaným perníkem, rozdrobíme na každou porci vrchovatou lžíci tvrdého tvarohu a přelijeme každou porci 2 lžícemi rozpuštěného másla.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.