Játrová kuřecí pěna s koňakem
40 min.
Ingredience
- 500mililitrůVoda pitná
- 400gramůJátra kuřecí
- 30gramůŽelatina
- 2kusyBobkový list
- 100gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 15gramůPetržel kudrnka
- 60gramůCibule
- 20mililitrůKoňak Armaňak
- 2stroužkyČesnek
- 50gramůMrkev kořen
- 200mililitrůVíno bílé
- 120gramůVeka
- 4gramySůl
- 1gramPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
382 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
14 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
940 mg
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, stroužky česneku na čtvrtky. Do hrnce vlijeme vodu, víno, přisypeme mrkev, cibuli, česnek, přivedeme k varu. Okořeníme bobkovým listem, do hrnce přidáme kuřecí játra a povaříme 10 minut. Hrnec odstavíme, necháme vychladnout. Scedíme, polovinu česneku a cibule odstraníme, vývar ponecháme na později. Do mixéru vložíme játra, cibuli a česnek z vývaru, zalijeme koňakem, osolíme, opepříme, rozmixujeme na hladký krém. Ten přendáme do misky, přisypeme posekanou petrželku, promícháme, ze smetany ručně vyšleháme nepříliš hustou šlehačku, kterou postupně promícháváme s játrovým krémem. Konzistence by neměla být příliš tekutá, aby vzniklou pěnu bylo možné tvarovat. Bílou veku nakrájíme na plátky, opečeme v topinkovači. Želatinu necháme nabobtnat 5 minut v trošce studené vody, mezitím zahřejeme vývar, který zbyl, smícháme s nabobtnalou želatinou, zchladíme na aspik.
- 2Z kuřecí pěny vytvarujeme lžící kopečky, upravíme na dezertní talířky, doplníme plátky opečené veky a ozdobíme zchladlým aspikem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.