Játrová terina
125 min.
Ingredience
- mleté maso
- 600gramůVepřová plec
- 250gramůTelecí plec
- 1lžíceSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 3kusyVejce slepičí
- 5centilitrůSherry brandy
- 100gramůStrouhanka
- 0,5lžičkaPaštikové koření
- 1kusBránice
- 100gramůSlanina vepřová
- 250gramůJátra vepřová
- 2lžícePetržel kudrnka
- 3kusyCibule
- 1lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
879 kcal
Bílkoviny
62 g
Tuky
55 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Den před přípravou játrové teriny namočíme vepřovou bránici (vepřovou síťku) do studené vody.
- 2Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a podusíme na másle. Kadeřavou petrželku propláchneme a drobně nakrájíme. Omytá vepřová játra nakrájíme na malé kousky. Vepřovou a telecí plec omyjeme, pokrájíme na kousky, které pomeleme na masovém mlýnku a odložíme do mísy.
- 3K mletému masu přidáme játra, podušenou cibuli, petrželku, sůl, černý pepř, lžičku drhnutého tymiánu, vejce, paštikové koření, strouhanku, brandy a vše důkladně promícháme.
- 4Nádobu na terinu (nejlépe se hodí kameninová nádoba) vyložíme bránicí a konce necháme viset přes okraj nádoby. Pak ji naplníme masovou směsí a povrch uhladíme.
- 5Uzenou slaninu nakrájíme na tenké proužky, z nich vytvoříme na povrchu mřížku a zakryjeme ji přečnívajícími konci bránice. Nádobu uzavřeme, vložíme do hrnce s vroucí vodou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme hodinu, potom víko z nádoby odložíme, aby se mřížka ze slaniny dopekla dozlatova.
- 6Upečenou játrovou terinu necháme vychladnout a do chladničky.
- 7
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.