Játrovo-rýžový pudink
120 min.
Ingredience
- Dušená rýže
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 5decilitrůMléko plnotučné
- 1lžičkaSůl
- Mletá směs
- 50gramůJátra telecí
- 2kusyCibule
- 4lžíceMelasa
- 1lžičkaSůl
- 3špetkyPepř bílý
- 150gramůHrozinky
- 3decilitryVoda pitná
- Na vytření formy a dochucení pudinku
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 3lžíceStrouhanka
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůDžem brusinkový
- Vařená rýže
- 400gramůRýže loupaná
- 3litryVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
513 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
133 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Dobře promytou rýži (40 g) vložíme do hrnce, zaljeme 1,5 litrem vařící vody a pomalu vaříme, než se všechna voda vyvaří. (Vaříme přibližně 20 minut.) Pekáček vytřeme slabě olejem nebo máslem. Na uvařenou rýži vlijeme horké mléko, osolíme, promícháme a nalijeme do pekáčku. Pekáček těsně uzavřeme poklicí a vložíme dusit do trouby, předem vyhřáté na 180°C-19°C. Dusíme přibližně 15 minut. Mezitím omyjeme hrozinky a dáme je do misky, zalijeme 3 dl horké vody a necháme namočené asi 10 minut, poté je scedíme. Játra odblaníme, odstraníme žilky, omyjeme a pokrájíme na kusy. Omyté vepřové plecko též rozkrájíme na kousky, očištěnou cibuli rozčtvrtíme. Maso i cibuli jemně pomeleme na masovém strojku, směs dáme do mísy, přidáme měkkou rýži, hrozinky, melasu, promícháme, podle chuti přidáme sůl a čerstvě pomletý pepř. Směs pečlivě vyšleháme, aby se všechny ingredience dobře spojily. Pečicí formu vytřeme 2 lžícemi oleje, vysypeme strouhankou a pudinkovou směs nalijeme do formy. Pečeme do zlatohněda v předehřáté troubě na 170 - 180°C přibližně po dobu 50 - 60 minut.
- 2Upečený játrový pudink vyklopíme na mísu, nakrájíme na porce a rozložíme na talíře. Přelijeme je rozpuštěným máslem (3 lžíce), ozdobíme brusinkovým džemem a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.