Jehněčí kýta na červeném víně
125 min.
Ingredience
- 2kilogramyJehněčí kýta
- 5gramůSůl
- 3gramyPepř černý mletý
- 10gramůRozmarýn čerstvý
- 10gramůTymián čerstvý
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
- 300mililitrůVývar jehněčí
- 100mililitrůVíno červené
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
929 kcal
Bílkoviny
77 g
Tuky
63 g
Sacharidy
5 g
Vláknina
1 g
Cukr
124 mg
Postup přípravy
- 1Do kýty uděláme zářezy. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Kýtu osolíme a položíme tučnou stranou vzhůru na pekáč roštem, posypeme ji pepřem a bylinkami. Pečeme, teplotu v troubě snížíme na 180 °C, aby byla kýta dobře propečená, pečeme ji 20 minut na každých 500 g váhy, případně tak, aby teploměr ukazoval 80 °C. Lůj musí být křupavý a dozlatova vypečený.
- 2Vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.
- 3Omáčka: z pekáče sebereme kromě polévkové lžíce všechen tuk. Pekáč postavíme na sporák, přisypeme mouku, mícháme a 2 minuty ji necháme osmahnout. Přilijeme vývar, víno, vaříme a mícháme, aby se rozpustily všechny připečeniny ode dna. Povaříme 3 minuty, dokořeníme a omáčku přecedíme.
- 4Kýtu dáme na mísu, ozdobíme ji snítkami rozmarýnu a tymiánu. Vinnou omáčku podáváme zvlášť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.