Jelení guláš z r. 1952
100 min.
Ingredience
- 800gramůJelení plec
- 4kusyCibule
- 100gramůSádlo škvařené
- 2lžícePaprika mletá sladká
- 4decilitryVoda pitná
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaKmín celý
- 1lžičkaMajoránka
- 1kusFeferony
- 50gramůSlanina vepřová
- 20gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5decilitrPivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 1lžičkaCitronová kůra
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 4stroužkyČesnek
- 1lžíceProtlak rajčatový
- 2lžičkyGulášové koření
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
480 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
29 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Jelení plec omyjeme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. Oloupeme cibuli a drobně ji pokrájíme. V hrnci na rozpáleném sádle cibuli osmažíme do zlatohněda, ale nesmí být spálená. Přimícháme k ní sladkou papriku, velmi rychle ji promícháme a hned zalijeme 4 dl vody, aby paprika nezhořkla. Přidáme pokrájené jelení maso, rajčatový protlak, promícháme a dusíme ve vlastní šťávě. Přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, gulášové koření, rozetřený česnek a jednu malou omytou feferonku.
- 2Slaninu pokrájíme na kostičky a v druhém hrnci ji dozlatova vysmažíme.
- 3Maso za občasného míchání dusíme do doby, až je měkké. Potom je vyjmeme a dáme do hrnce se slaninou. Šťávu z masa necháme vysmažit, poté ji poprášíme moukou, promícháme, dochutíme citronovou kůrou a pár kapkami citronové šťávy, černým pivem, promícháme a přecedíme na maso.
- 4Guláš s masem povaříme 1-2 minuty a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.