Jelítka
150 min.
Ingredience
- 700gramůVepřové maso tučné
- 400gramůJátra vepřová
- 100gramůVepřové škvarky
- 15gramůPepř černý mletý
- 5gramůNové koření mleté
- 4gramyMajoránka
- 5stroužkůČesnek
- 2kusyCibule
- 300mililitrůVepřová krev
- 100mililitrůvývar z vepřového masa
- 1,5litryVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- Na kroupy
- 200gramůJečné kroupy
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
675 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
44 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Den předem namočíme kroupy, na druhý den je uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
- 2Maso s vnitřnostmi pečlivě očistíme a uvaříme ve vodě doměkka. Maso i vnitřnosti nakrájíme nadrobno. Uvařené kůže a škvarky umeleme. Do velké nádoby vsypeme uvařené kroupy, vlijeme přecezenou krev, vývar z masa, nakrájené maso, umleté kůže s vnitřnostmi, vmícháme utřený česnek, přidáme na kostičky nakrájené maso, umletou směs s vnitřnostmi, oloupané utřené stroužky česneku, oloupané na drobno nakrájené cibule, ochutíme veškerým kořením, osolíme a důkladně vše promícháme.
- 3Hmotu plníme do střev, zašpejlujeme a vložíme do vody o teplotě 90 °C a při této teplotě vaříme 25 minut. Uvařená jelítka poznáme tak, že do něj zlehka píchneme a nevytéká červeně zbarvená tekutina.
- 4Dobře vypraná střeva nakrájíme na menší kousky a na jednom konci je zašpejlujeme, střívka naplníme ochucenou masovou směsí a špejlemi zajistíme i druhý konec
- 5Připravená vepřová jelítka vložíme do vroucí vody a při 90 °C vaříme asi 20-25 minut a během vaření jelítka opatrně promícháváme.
- 6Jelítka jsou uvařená, když z nich po propíchnutí nevytéká červeně zbarvená tekutina.
- 7Na závěr jitrnice opláchneme studenou vodou, rozprostřeme v jedné vrstvě a nechám v chladu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.