Jemná terina z úhoře se špenátem
115 min.
Ingredience
- dušený špenát
- 450gramůŠpenát listový čerstvý
- 1kusCibule
- 1lžíceBazalka
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžícePetržel kudrnka
- 2kusyCitrony
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2stroužkyČesnek
- 4plátkyMořský jazyk
- 700gramůÚhoř říční
- 75gramůPistácie
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 150gramůZakysaná smetana
- 1lžíceSůl
- 1lžičkaPepř bílý
- 1špetkaKurkuma
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
624 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
52 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Čerstvého omytého úhoře stáhneme z kůže, odstraníme hlavu s ocasem, úhoře vykucháme a zbavíme páteřní kosti. Nakrájíme maso na malé kousky, dáme je do mixéru, přidáme 2 bílky, zakysanou smetanu, kurkumu, sůl, pepř a vše rozmixujeme. Pak do rozmixované paštiky přimícháme posekané pistácie.
- 2Špenátové listy, petržel a bazalku omyjeme. Špenát dáme na 1 minutu spařit do vařící vody, pak ho scedíme, necháme odkapat a spolu s bylinkami pokrájíme nadrobno.
- 3V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, pak přidáme špenát s bylinkami a dusíme přibližně 7-10 minut. Špenát osolíme a opepříme podle chuti, přimícháme rozmačkaný česnek, špetku muškátového oříšku, vše promícháme a odstavíme z plotny.
- 4Omyté plátky mořského jazyka osolíme, opepříme a dáme stranou.
- 5Nádobu na terinu si vymažeme olejem a vyložíme ji pečícím papírem, na který vložíme 1/2 paštiky z úhoře. Na ni poklademe 2 plátky mořského jazyka, na něj rozložíme špenát s bylinkami, který pak zakryjeme 2 plátky mořského jazyka a na něj navrstvíme druhou polovinu rybí paštiky.
- 6Nádobu uzavřeme, vložíme do pekáče s vařící vodou a dáme do předehřáté trouby. Pečeme 1 hodinu při 160 °C.
- 7Terinu z úhoře necháme chvíli zchladit, pak ji vyklopíme na mísu a před servírováním nakrájíme porce a podáváme s plátky citronu.
- 8
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.