Jilemnický štědrovečerní houbanec

75 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
926 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
44 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
3 g
Cukr
497 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Směs sušených hub namočíme na 1 hodinu do studené vody, pak je scedíme a pokrájíme na menší kousky. Housky (nebo žemle) nakrájíme na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je mlékem 3/4 litru. V pánvi si usmažíme na kostičky drobně pokrájenou prorostlou slaninu, pak k ní přidáme 2 lžíce sádla a když je omastek rozpálený, přidáme houby. Podusíme je, ochutíme solí, pepřem a rozetřeným česnekem. Houbovou směs i s omastkem přidáme k houskám a nakonec přimícháme krupici.
  • 2
    Celou směs promícháme s rozkvedlanými vejci a dáme ji odležet na chladné místo do druhého dne.
  • 3
    Druhý den houbanec dáme do máslem vymaštěného pekáče, přilijeme mléko (1/4 litru) a promícháme. Vznikne nám hustá kaše.
  • 4
    Pekáč s houbancem dáme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Pečeme při 150°C přibližně 50 minut.
  • 5
    Jilemnický houbanec chutná teplý i studený.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.