Jilemnický štědrovečerní houbanec
75 min.
Ingredience
- 120gramůHouby sušené
- 8kusůŽemle tuková
- 1litrMléko plnotučné
- 100gramůSlanina vepřová
- 2lžíceSádlo škvařené
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžičkySůl
- 4lžícePšeničná krupice
- 4kusyVejce slepičí
- 4kusyČesnek
- 3decilitryVoda pitná
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
926 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
44 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
3 g
Cukr
497 mg
Postup přípravy
- 1Směs sušených hub namočíme na 1 hodinu do studené vody, pak je scedíme a pokrájíme na menší kousky. Housky (nebo žemle) nakrájíme na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je mlékem 3/4 litru. V pánvi si usmažíme na kostičky drobně pokrájenou prorostlou slaninu, pak k ní přidáme 2 lžíce sádla a když je omastek rozpálený, přidáme houby. Podusíme je, ochutíme solí, pepřem a rozetřeným česnekem. Houbovou směs i s omastkem přidáme k houskám a nakonec přimícháme krupici.
- 2Celou směs promícháme s rozkvedlanými vejci a dáme ji odležet na chladné místo do druhého dne.
- 3Druhý den houbanec dáme do máslem vymaštěného pekáče, přilijeme mléko (1/4 litru) a promícháme. Vznikne nám hustá kaše.
- 4Pekáč s houbancem dáme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Pečeme při 150°C přibližně 50 minut.
- 5Jilemnický houbanec chutná teplý i studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.