Kachna pečená na medu
330 min.
Ingredience
- Demi-glace Ambiente [47029]
- 0,5kusBobkový list
- 5gramůCeler bulvový
- 15gramůCibule
- 30gramůKarotka
- 4gramyOlej slunečnicový
- 5gramůPetržel kořen
- 30gramůRajčata
- 0,5kilogramTelecí kosti
- 0,05litrVíno červené
- 0,2litrVoda pitná
- 0,5litrVývar telecí
- Kuřecí základ Ambiente [47000]
- 0,5kusBobkový list
- 15gramůCibule
- 30gramůKarotka
- 0,45kilogramKuřecí skelety
- 3gramyNové koření celé
- 6gramůOlej olivový
- 0,3gramPepř černý celý
- 0,2litrVoda pitná
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1158 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
107 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
413 mg
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Čerstvou nebo chlazenou kachnu dobře očistíme a zbavíme zbytků peří. Nahrubo nasekanou cibuli smícháme v pekáči s medem, mořskou solí, polovinou kuřecího základu Ambiente, vše dobře za studena promícháme a vetřeme důkladně do kachny zvenku i zevnitř. Kachnu v pekáči necháme 3 hodiny odpočívat.
- 2Před pečením ji ještě potřeme trochou rozehřátého medu, aby získala tmavou zlatou barvu. Takto připravenou ji vložíme do trouby předehřáté na 105°C a pečeme bez obracení a podlévání 5 hodin. Po dopečení ji vyndáme, rozporcujeme a rozdělíme na talíře. Do pekáče přilijeme zbytek kuřecího základu demi-glace Ambiente, vše převaříme a šťávu přecedíme.
- 3Servírujeme přelité šťávou s jemným houskovým knedlíkem.
- 5Kuřecí základ Ambiente [47000]:
- 6Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.
- 7Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
- 8Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.
- 9Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.
- 10Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.
- 12Demi-glace Ambiente [47029]:
- 13Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.
- 14Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.
- 15Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.