Karamelová celerová polévka
135 min.
Ingredience
- Zeleninový bujon [30258]
- 2kusyBobkový list
- 250gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 4kusyJalovec
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 250gramůPórek
- 2lžíceSůl mořská
- 200gramůTuřín
- 0,5litrVíno růžové
- 1litrVoda pitná
- 1lžičkaLibeček
- 250gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 1kusCibule
- 200gramůČekanka
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceCukr třtinový
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaKmín mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
546 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
27 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
13 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Celer, cibuli a čekanku očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky.
- 2V hrnci zpěníme máslo a cibuli, přidáme 1 lžíci třtinového cukru a za stálého míchání jej zkaramelizujeme, přimícháme a dusíme 3-5 minut zeleninu a zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu. Celerové omyté lístky otrháme od stonku a odložíme na ozdobu.
- 3Dochutíme solí a mletým kmínem.
- 4Vaříme přibližně 5 minut, ozdobíme každou porci celerovými lístky a podáváme.
- 5Zeleninový bujon [30258]:
- 6Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- 7V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- 8Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- 9svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- 10Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- 11Případně dochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.