Karamelová krémová polévka
135 min.
Ingredience
- Zeleninový bujon [30258]
- 2kusyBobkový list
- 250gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 4kusyJalovec
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 250gramůPórek
- 2lžíceSůl mořská
- 200gramůTuřín
- 0,5litrVíno růžové
- 1litrVoda pitná
- 1lžičkaLibeček
- 2kusyŠalotka
- 200kusůČekanka
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceCukr třtinový
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaKmín mletý
- 2centilitrySherry brandy
- 1decilitrSmetana zakysaná 14%
- 0,5lžičkaPepř citronový
- 0,5lžičkaOmáčka sójová
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1017 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
29 g
Sacharidy
161 g
Vláknina
87 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Šalotku a čekanku očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky.
- 2V hrnci zpěníme máslo a šalotku, přidáme 1 lžíci třtinového cukru a za stálého míchání jej zkaramelizujeme, přimícháme a dusíme 3-5 minut čekanku a pak zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu.
- 3Dochutíme solí a mletým kmínem.
- 4Vaříme přibližně 2 minuty. Smícháme v misce 2 cl Sherry brandy s
- 51 dl zakysané smetany, osolíme, ochutíme citronovým pepřem a sójovou omáčkou. Směs opatrně vmícháme do polévky, povaříme asi 2 minuty a podáváme.
- 6Zeleninový bujon [30258]:
- 7Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- 8V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- 9Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- 10svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- 11Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- 12Případně dochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.