Karamelový bujon s divokou rýží
175 min.
Ingredience
- Zeleninový bujon [30258]
- 2kusyBobkový list
- 250gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 4kusyJalovec
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 250gramůPórek
- 2lžíceSůl mořská
- 200gramůTuřín
- 0,5litrVíno růžové
- 1litrVoda pitná
- 1lžičkaLibeček
- 0,3šálekRýže černá
- 1decilitrVoda pitná
- 1kusCibule
- 200gramůČekanka
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceCukr třtinový
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaKmín mletý
- 1lžícePetržel kudrnka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
602 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
27 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
12 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Předem uvaříme černou rýži: 1/3 šálku černé (divoké) rýže důkladně propláchneme vodou. Dáme do menšího hrnce, zalijeme 2.5 dl vody a přivedeme k varu. Pomalu vaříme 30 - 40 minut a necháme pod pokličkou dojít.
- 2Cibuli a čekanku očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 3V hrnci zpěníme máslo a cibuli, přidáme 1 lžíci třtinového cukru a za stálého míchání jej zkaramelizujeme, přimícháme čekanku a pak zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu. Dochutíme solí, mletým kmínem, přidáme uvařenou černou rýži, posypeme každou porci petrželkou a podáváme.
- 4Zeleninový bujon [30258]:
- 5Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- 6V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- 7Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- 8svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- 9Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- 10Případně dochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.