Kefírový bezlepkový chléb s tvarohem

60 min.
Česká republika

Ingredience

  • Kvásek
    • 22gramůDroždí
    • 0,5decilitrVoda pitná
    • 1lžičkaCukr krupice
  • Na vytření formy a potírání chleba
    • 0,5decilitrVoda pitná
  • Těsto
    • 2lžíceMouka pohanková
    • 1lžíceMouka amarantová
    • 1lžíceSemínka slunečnicová loupaná
    • 1lžíceLněné semínko
    • 1lžíceVločky pohankové bio
    • 1lžíceJablka
    • 1lžíceOcet jablečný
    • 1lžičkaSůl
    • 0,5lžičkaXantanová guma
    • 1kusBrambory
    • 0,5decilitrVoda pitná
    • 0,5decilitrMléko plnotučné
    • 1lžičkaChlebové koření hrubě mleté bio
    • 400gramůMouka bezlepková
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
452 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
6 g
Sacharidy
91 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme si kvásek: do misky dáme 22 g čerstvých kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme 1 lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.
  • 2
    Do mísy nasypeme 400 g bezlepkové směsi Schär B, 2 lžíce pohankové mouky, 1 lžíci amarantové mouky, 1 lžíci slunečnicových semínek, 1 lžíci lněných semínek a 1 lžíci pohankových vloček. Ještě přidáme 1 lžíci nastrouhaných jablek, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžičku chlebového koření, 1 lžičku soli, 0.5 lžičky guarové gumy a 1 nastrouhaný vařený brambor. Přilijeme kvásek, 3 dl vlažné vody, 0.5 dl vlahého mléka a vše promícháme. Těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout asi 40 minut. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2 x 3 potřeme vodou.
  • 3
    Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.