Kokosová humrová polévka
95 min.
Ingredience
- Humrový bujon [30179]
- 200gramůCeler řapíkatý
- 700gramůHumr
- 200gramůKedlubna
- 0,5lžičkaKmín celý
- 6kusůKrevety tygří - loupané
- 2kusyMrkev kořen
- 5kusůNové koření celé
- 300gramůPaprika červená
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 1,5lžíceSůl
- 0,5litrVíno bílé
- 1,5litryVoda pitná
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 3kusyCibule červená
- 2gramyMrkev kořen
- 2kusyFeferony
- 200gramůCeler řapíkatý
- 1lžičkaEstragon
- 200gramůFilé z aljašské tresky
- 3lžíceOlej z vlašských ořechů
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 200gramůKokosový krém
- 1lžíceLimetková šťáva
- 1lžícePetržel kudrnka
- 300gramůBrambory
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
741 kcal
Bílkoviny
50 g
Tuky
16 g
Sacharidy
75 g
Vláknina
14 g
Cukr
34 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve připravíme zeleninu, kterou očistíme a omyjeme: červené brambory pokrájíme na kostičky, červenou cibuli pokrájíme nadrobno, mrkev s feferonkami (bez semínek) pokrájíme na tenká kolečka, řapíkatý celer pokrájíme na proužky. Z petrželky kudrnky otrháme lístky a odložíme na ozdobu. Z estragonu otrháme lístky (1 lžičku).
- 2Omyté filé z tresky pokrájíme na kousky velikosti sousta.
- 3V hrnci rozpálíme olej z vlašských ořechů a cibuli s mrkví a estragonové lístky krátce podusíme. Přilijeme 1 litr humrového bujonu, přivedeme k varu, vložíme zbytek zeleniny s treskou, dochutíme solí a pepřem a vše vaříme při mírné teplotě 6-8 minut. Přimícháme 200g neslazeného kokosového krému a dochutíme 1/2 až 1 lžicí limetkové šťávy.
- 4Krémovou kokosovou polévku podáváme ozdobenou petrželkou.
- 5Humrový bujon [30179]:
- 6Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
- 7Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
- 8V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
- 9Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
- 10Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.