Koláč s houbami a česnekovým sýrem

90 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
758 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
58 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
  • 2
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak je důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 3
    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  • 4
    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
  • 5
    Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  • 6
    Celou hlavičku česneku vaříme ve 1/4 litru vody 15 minut. Pak ji oloupeme, stroužky prolisujeme a dáme do misky. K česneku přidáme sýr Lučinu, zakysanou smetanu, 0,5 lžičky soli, 0,5 lžičky bílého pepře a vyšleháme lehký krém.
  • 7
    Hlívu ústřičnou se žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. V pánvi rozpálíme máslo a houby orestujeme dozlatova (4-6 minut). Ochutíme je 0,5 lžičkou soli, 0,5 lžičkou kmínu a 0,5 lžičkou černého pepře. Do misky nastrouháme sýr Goudu.
  • 8
    Na upečený koláč natřeme vyšlehanou Lučinu s česnekem, na ni rozložíme 1/2 restovaných hub a 1/2 sýru, na kterou dáme druhou polovinu hub, loupané mandle a vše zasypeme druhou polovinou sýru. Koláč dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 20-25 minut dozlatova. Podáváme teplý i studený.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.