Koláč s hovězím masem a mrkví

115 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
845 kcal
Bílkoviny
66 g
Tuky
46 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Hovězí kližku (nebo zadní hovězí maso) omyjeme a nakrájíme na kostky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně ji nakrájíme. Oloupanou mrkev omyjeme a nakrájíme na kolečka. Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky.
  • 2
    V zapékací míse rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli, přidáme maso, česnek, promícháme a smažíme za občasného promíchání do doby, až se téměř odpaří voda a maso se začne smažit. Přidáme sůl, hořčici, pepř, papriku, hříbky, drcený kmín, promícháme a krátce vše osmažíme dozlatova. Pak přilijeme hovězí vývar, zakryjeme poklicí a maso dusíme 35-40 minut. Občas promícháme.
  • 3
    Připravíme si koláčové těsto: Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
  • 4
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 5
    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  • 6
    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
  • 7
    K masu přilijeme smetanu s dobře promíchanou hladkou moukou a dochutíme případně solí.
  • 8
    Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
  • 9
    Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy dovnitř. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 190°C. Pečeme 25-35 minut dozlatova. Koláč vyjmeme z trouby a necháme chvíli vychladnout, pak jej rozdělíme na porce a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.