Koláč s jablky a šunkou

110 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
915 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
45 g
Sacharidy
115 g
Vláknina
8 g
Cukr
41 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mouku prosejeme do mísy se solí, 140 g změklého másla a vytvoříme žmolenkové těsto. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo.
  • 2
    Vytvoříme 2 koule, zabalíme je do fólie a vložíme na 1/2 hodiny do chladničky.
  • 3
    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a ze čtvrtek krájíme plátky. V míse je smícháme s cukrem, kořením, poprášíme 1 lžící mouky a promícháme.
  • 4
    Šunku nakrájíme na proužky. Rozpustíme 30 g másla.
  • 5
    Na pomoučeném válu vyválíme z jedné koule kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes kraj. Koláč plníme po vrstvách. Nejprve šunku, poté plátky jablek a pokapeme částí másla. Obě vrstvy opakujeme a také pokapeme máslem. Na konec nalijeme 3 lžíce šlehačky.
  • 6
    Z druhé koule rozválíme placku jako "pokličku" a dobře utěsníme. Převislé těsto překlopíme a pomocí prstů a poté vidličky ozdobně "přilepíme" na pokličku z těsta. Pokud nám zbyde těsto, vykrájíme z něj ozdobné tvary a poklademe jimi koláč. Celý koláč potřeme žloutkem rozšlehaným s 1 lžící šlehačky. Do těsta uděláme nožem průduchy, aby nám pára koláč nepotrhala a dáme koláč do předehřáté trouby péct na 10 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších cca 30 minut.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.