Koláč s jablky a šunkou
110 min.
Ingredience
- 350gramůMouka polohrubá
- 1špetkaHřebíček
- 4lžíceCukr krupice
- 1špetkaPepř černý mletý
- 170gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 6lžicVoda pitná
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 4lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 170gramůŠunka dušená
- 5kusůJablka
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
915 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
45 g
Sacharidy
115 g
Vláknina
8 g
Cukr
41 g
Postup přípravy
- 1Mouku prosejeme do mísy se solí, 140 g změklého másla a vytvoříme žmolenkové těsto. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo.
- 2Vytvoříme 2 koule, zabalíme je do fólie a vložíme na 1/2 hodiny do chladničky.
- 3Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a ze čtvrtek krájíme plátky. V míse je smícháme s cukrem, kořením, poprášíme 1 lžící mouky a promícháme.
- 4Šunku nakrájíme na proužky. Rozpustíme 30 g másla.
- 5Na pomoučeném válu vyválíme z jedné koule kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes kraj. Koláč plníme po vrstvách. Nejprve šunku, poté plátky jablek a pokapeme částí másla. Obě vrstvy opakujeme a také pokapeme máslem. Na konec nalijeme 3 lžíce šlehačky.
- 6Z druhé koule rozválíme placku jako "pokličku" a dobře utěsníme. Převislé těsto překlopíme a pomocí prstů a poté vidličky ozdobně "přilepíme" na pokličku z těsta. Pokud nám zbyde těsto, vykrájíme z něj ozdobné tvary a poklademe jimi koláč. Celý koláč potřeme žloutkem rozšlehaným s 1 lžící šlehačky. Do těsta uděláme nožem průduchy, aby nám pára koláč nepotrhala a dáme koláč do předehřáté trouby péct na 10 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších cca 30 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.