Koláč s masem a dušeným zelím
115 min.
Ingredience
- masová náplň
- 1kusCibule
- 2lžíceOlej olivový
- 250gramůVepřové maso mleté
- 250gramůHovězí maso mleté
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 1lžičkaKmín drcený
- 2decilitryVoda pitná
- 2stroužkyČesnek
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 60gramůHera
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaOcet vinný
- 2lžíceVoda pitná
- 1kusVejce slepičí
- zelná náplň
- 500gramůZelí hlávkové bílé
- 80gramůSlanina vepřová
- 2lžíceOlej olivový
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1,5lžičkyCukr krupice
- 1kusBobkový list
- 2decilitryVoda pitná
- 1lžičkaOcet vinný
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
571 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
40 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Čerstvé zelí očistíme, hlávku rozkrojíme, odstraníme košťál a zelí pokrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje a slaninu osmažíme dozlatova. Pak na ni dáme pokrájené zelí, přimícháme k němu 1 lžičku soli, 0.5 lžičky pepře, 1.5 lžičky cukru, 1 bobkový list a 0.5 dl vody. Zelí promícháme a pod poklicí dusíme 10-15 minut doměkka. Pak poklici odkryjeme a zelí vydusíme ze zbytku vody. Zelí dochutíme solí, 1 lžičkou octa a necháme vychladnout.
- 2Cibuli s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem zpěníme a osmažíme dorůžova. Přidáme mleté vepřové a hovězí maso, podle chuti sůl (asi 1 lžička), čerstvě pomletý pepř 4 barev a kmín. Vše promícháme a orestujeme asi 4 minuty. Pak přilijeme 2 dl vody a pod pokličkou maso dusíme 30 minut.
- 3Připravíme těsto. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 60 g měkkého másla s 60 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto promícháme vidličkou, přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou octa a s 2 lžícemi studené vody.
- 4Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 5Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto rozdělíme na 2 části. Jednu část položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto dáme do formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, těsto propíchneme na několika místech vidličkou. Potom vyválíme stejným způsobem druhý plát těsta.
- 6Na povrch připraveného koláče rozprostřeme podušené sladké zelí, na ně položíme masovou náplň. Druhé těsto položíme na náplně. Okraje těsta stlačíme k sobě, povrch těsta propíchneme na několika místech vidličkou, potřeme rozšlehaným vajíčkem a koláč dáme do předehřáté trouby na 220°C péct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 170°C a koláč pečeme ještě 25-30 minut. Pečeme dozlatova. Koláč podáváme horký.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.