Koláč se smetanovým špenátem
100 min.
Ingredience
- Na náplň
- 600gramůŠpenátový protlak mražený
- 1kusCibule
- 1stroužekČesnek
- 100gramůSmetana kysaná
- 3kusyVejce slepičí
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 60gramůSýr Parmezán
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1špetkaPepř černý mletý
- 0,25lžičkaSůl
- 2lžíceMandle plátky
- Na těsto
- 0,25lžičkaSůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 120gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceHrách loupaný
- 230gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
794 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
49 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
8 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170°C.
- 2Do mísy prosejeme 200 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), přidáme zbylé máslo, sůl a žloutek a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut v chladničce.
- 3V mezičase připravíme náplň. Rozmražený, nejlépe listový špenát necháme na sítu okapat a poté drobně pokrájíme. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na drobno a promícháme s okapaným špenátem. V míse promícháme smetanovou zálivku z kysané i sladké smetany s rozšlehanými vejci, strouhaným parmazánem, solí a kořením. Odpočinuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku a vyložíme jím formu. Těsto vidličkou propícháme, dno přikryjeme pečicím papírem a posypeme sušeným hrachem. V předehřáté troubě pečeme asi 12 minut. Poté odstraníme hrách i papír. Korpus potřeme rozšlehaným bílkem, do korpusu navrstvíme špenátovou náplň, uhladíme, zalijeme smetanovou zálivkou a povrch posypeme plátky mandlí. Koláč pečeme 30 – 35 minut.
- 4Upečený koláč necháme lehce zchladnout a teplý podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.