Koláčky plněné slávkami
85 min.
Ingredience
- 80gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceOřechy vlašské
- 2lžíceVoda pitná
- 2lžičkyOlej rostlinný
- 1lžičkaZázvor celý
- 1lžičkaKari pasta
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceKoriandr čerstvý
- 1špetkaPepř černý mletý
- 450gramůMušle slávky
- 180gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2stroužkyČesnek
- 2lžíceZelenina nakládaná
- 0,5lžičkaKurkuma
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
505 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
36 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
2 g
Cukr
409 mg
Postup přípravy
- 1Prosetou mouku smícháme s kurkumou a solí a pomalu zapracováváme máslo. Až směs připomíná strouhanku, přimícháme vlašské ořechy, vodu, promícháme a dle potřeby přidáme ještě trochu vody. Těsto vyklopíme na mírně pomoučenou pracovní plochu a krátce prohněteme. Pak ho zabalené do potravinářské fólie necháme půl hodiny odpočinout v chladu.
- 2Opláchnuté a kartáčkem vydrhnuté slávky zbavíme byssových vláken a jen ty uzavřené vaříme pod pokličkou ve velkém hrnci s malým množstvím vody 3-4 minuty. Hrnec odstavíme a ty, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Slijeme tekutinu a slávky vyloupeme.
- 3Rozehřejeme si olej na pánvi a na něm za stálého míchání opečeme česnek a zázvor, po minutě vmícháme kari pastu, odstavíme a do směsi přidáme smetanu ke šlehání.
- 4Vychladlé těsto rozdělíme na 6 stejných dílů, rozválíme je na tenké placky, kterými vyložíme formy na koláčky o průměru 9 cm. Přikryjeme alobalem a plníme fazolemi nebo jinou zátěží. Dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C, asi po 10 minutách odstraníme alobal s fazolemi a dalších 5 minut pečeme. Necháme je trochu vychladnout a zmírníme troubu na 180 °C.
- 5Koláčky poklademe vyloupanými slávkami, přelijeme vychladlou směsí se smetanou, do které vmícháme žloutky, koriandr, pepř a sůl podle chuti a dáme péct ještě asi na 25 minut.
- 6
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.