Kopřivová roláda s kečupovou náplní
45 min.
Ingredience
- Bešamel
- 50gramůMáslo čerstvé
- 5decilitrůMléko plnotučné
- 50gramůMouka polohrubá
- 2špetkyMuškátový oříšek
- Kečupová náplň
- 200gramůSýr Lučina - termizovaný
- 2lžíceKečup
- 1stroužekČesnek
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- Velikonoční kopřivová roláda
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
619 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
47 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
9 g
Cukr
711 mg
Postup přípravy
- 1Do rolády si připravíme kečupovou náplň:
- 2z 1.5 dl smetany vyšleháme elektrickým šlehačem tuhou šlehačku. Do mísy vložíme termizovaný sýr lučinu, 2 lžíce kečupu, 1 větší najemno utřený stroužek česneku a směs vyšleháme elektrickým šlehačem do lehkého krému. Potom ho smícháme se šlehačkou a dáme do chladna.
- 3Na velikonoční kopřivovou roládu si nejdříve připravíme bešamel:
- 4v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
- 5Na piškot:
- 6listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme do hrnce se 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, potom je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a se 3 žloutky. Směs dobře promícháme.
- 7Ze 3 bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
- 8Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivovo-piškotového těsta píchneme špejlí, abychom zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se na špejli lepit.
- 9Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
- 10Horký piškot s papírem zavineme do rolády. Necháme ji zavinutou asi 3 minuty, potom ji rozbalíme a potřeme náplní a zavineme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.