Košíčky s hruškami a rokfórem
65 min.
Ingredience
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 400gramů Těsto filo
- Cumberlandská omáčka
- 1kusPomeranče
- 1kusCitrony
- 4lžíceVoda pitná
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř cayenský
- 4lžíceVíno portské
- 2lžíceŽelé rybízové
- 0,5lžičkaHořčice v prášku
- 0,5lžičkaOcet vinný
- 60gramůVišně kandované
- Náplň do košíčků
- 1lžíceRozmarýn čerstvý
- 1lžícePetržel kudrnka
- 750gramůSrnčí panenka
- 6kusůCibulka jarní
- 400gramůŽampiony čerstvé
- 1lžíceOlej olivový
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 0,5lžičkaPepř zelený mletý
- 1lžičkaTresť pomerančová
- 1lžíceLikér pomerančový
- 1lžičkaPepř červený celý
- 4lžíceDžem brusinkový
- 2kusyBroskve
- 2kusyHrušky
- 250gramůSýr Rokfór
- 1kusPomeranče
- 1kusCitrony
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
967 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
45 g
Sacharidy
120 g
Vláknina
13 g
Cukr
24 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme Cumberlandskou omáčku podle Anglického receptu:
- 2Důkladně omyjeme pomeranč s citrónem a ovoce osušíme. Kůru z obou citrusů nastrouháme a kůru dáme do rendlíku. Přilijeme 4 lžíce vody a pomalu vaříme 5-7 minut. Pak přidáme přecezenou šťávu z celého pomeranče a citrónu, špetku soli, špetku kajenského pepře, 4 lžíce portského vína, 2 lžíce rybízového želé, 0.5 lžičky práškové hořčice a podle chuti můžeme přidat 0.5 lžičky octu. Nakonec přimícháme pokrájené kandované višně. Vše povaříme při mírné teplotě 3-4 minuty, odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
- 3Omyjeme rozmarýn s petrželkou kudrnkou a drobně bylinky nakrájíme. Mražené plátky těsta Filo dáme na vál a vykrojíme z nich 16 koleček o průměru asi 14-16 cm. Máslem si vymažeme 8 žáruvzdorný misek, do kterých vložíme po jednom plátku těsta, každý plátek těsta potřeme máslem a na ně položíme další plátek těsta. Okraje těsta v miskách ozdobně zvlníme.
- 4Špalíček masa ze srnčí svíčkové omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké hranolky. Omyjeme jarní cibulku a pokrájíme ji na tenká kolečka. Malé žampiony očistíme, omyjeme a osušíme, pak je nakrájíme na malé kostičky.
- 5V pánvi si rozpálíme olej s máslem, na něm orestujeme hranolky masa. Restujeme 1-2 minuty, osolíme je opepříme a vyjmeme z omastku. Na ten samý omastek vložíme cibuli s žampióny a restujeme společně přibližně 1 minutu. Vrátíme maso, vše promícháme, přidáme bylinky, pomerančovou příchuť, pomerančový likér, červený celý pepř a brusinkovým džem. Za občasného promíchání při mírné teplotě necháme směs "táhnout" 4-5 minut.
- 6Broskve, rozpůlíme, vyjmeme pecku a rozkrájíme je na čtvrtky. Omyté hrušky rozkrojíme, zbavíme jadřinců, oloupeme a nakrájíme na osminky.
- 7Do košíčků rozdělíme náplň, na náplň položíme dva dílky hrušky, čtvrtku broskve, vše posypeme rozdrobeným sýrem (Rokfór). Košíčky vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C přibližně 15 minut.
- 8Ke košíčkům s hruškami podáme v miskách Cumberlandskou omáčku a nakrájené plátky omytého pomeranče.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.