Krabí salát se zázvorem, fenyklem a nakládaným citronem
85 min.
Ingredience
- Citronový konfit podle Ramsaye [47936]
- 0,5kusCitronela
- 1kusCitrony
- 50gramůCukr krupice
- 150mililitrůVoda pitná
- Klasická majonéza podle Ramsaye [47718]
- 0,25lžičkaHořčice v prášku
- 75mililitrůOlej arašídový (podzemnicový)
- 0,2lžičkaPepř černý mletý
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 40lžičekOcet vinný
- 0,25lžičkaSůl mořská
- Krabí salát
- 2kusyJablka
- 4lžícePažitka
- 1kusChilli paprička
- 1kusFenykl sladký - hlíza
- 10gramůZázvor celý
- 1kusCitrony
- 250gramůKrabí maso mražené
- 1lžičkaSůl
- 0,2lžičkaPepř černý mletý
- 2kusySalát ledový
- 2lžíceKoriandr čerstvý
- Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]
- 240mililitrůOlej olivový
- 0,2lžičkaPepř černý mletý
- 0,25lžičkaSůl mořská
- 40mililitrůOcet vinný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
933 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
83 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
7 g
Cukr
24 g
Postup přípravy
- 1Na kostičky pokrájíme oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nadrobno svazek pažitky, jednu chilli papričku a na tenké plátky jeden fenykl. Nastrouháme čerstvý oloupaný zázvor a kůru z jednoho citronu. Na kousky rozebereme mražené krabí maso.
- 2V misce smícháme krabí maso s jablky, chilli papričkou a pažitkou, přidáme majonézu, citronovou kůru, podle chuti osolíme a dobře promícháme.
- 3Očištěné malé ledové saláty (baby) rozdělíme na listy, pokapeme vinaigrettem a rozložíme po okrajích vychlazených talířů. Citronový konfit smícháme s fenyklovými plátky, osolíme, okořeníme pepřem, rozložíme na salát tak, aby uprostřed talířů zůstal volný prostor.
- 4Na volný prostor upravíme krabí směs, posypeme koriandrovými lístky a servírujeme.
- 6Klasická majonéza podle Ramsaye [47718]:
- 7V misce ušleháme 2 velké žloutky z vajec od slepic z volného chovu spolu s bílým vinným octem, anglickou sušenou hořčicí a špetkou soli. Za stálého šlehání pak přiléváme olej a šleháme tak dlouho, až majonéza dosáhne správné hustoty.
- 8Majonézu podle chuti dosolíme mořskou solí a okořeníme čerstvě mletým pepřem.
- 9Hotovou majonézu uložíme do chladničky, kde vydrží 3 dny.
- 11Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:
- 12Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme.
- 13Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnicím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
- 14Před použitím dobře protřepeme.
- 16Citronový konfit podle Ramsaye [47936]:
- 17Chemicky neošetřené, dobře omyté citrony nakrájíme na tenká kolečka, jadérka opatrně odstraníme a rozpůlíme stonek citronely.
- 18V rendlíku zahřejeme vodu až k varu, přisypeme cukr a mícháme, až se cukr rozpustí. Přidáme citronelu, 2-3 minuty povaříme, pak přidáme kolečka citronu a při nízké teplotě vaříme 8-10 minut. Po odstavení necháme vychladnout a kolečka citronu i s nálevem uložíme v neprodyšně uzavíratelné sklenici do chladničky, kde vydrží až jeden měsíc.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.