Králičí sulc
220 min.
Ingredience
- 4kusyKráličí stehna
- 1kusKráličí prsa
- 2litryVoda pitná
- 10gramůSůl
- 2kusyMrkev
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 3lžícePetržel - nať
- 1lžíceLibeček
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyBobkový list
- 1lžičkaNové koření
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 2,5plátkyŽelatina bílá plátky
- 1lžíceKopr
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 2kusyCibulka jarní
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
20 kcal
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
3 g
Vláknina
767 mg
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Omytá králičí přední i zadní stehna a prsa dáme do většího hrnce, zalijeme je vodou tak aby bylo maso úplně zakryto. Maso dáme vařit, jakmile přijde k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme jen probublávat.
- 2Očistíme mrkev, cibuli, česnek a omyjeme několik snítek petrželové natě, snítku (1 lžíce) libečku a celeru. Celerovou a libečkovou nať svážeme nití. Petrželovou nať a kopr si odložíme. K masu přidáme hned na začátku vaření 2 větší bobkové listy, celé nové koření, celý černý pepř a svázené bylinky. Králíka budeme pomalu vařit téměř 3 hodiny. Přibližně po 2 hodinách vaření přidáme do vývaru 1 mrkev.
- 3Když se maso odděluje od kostí, vyjmeme ho z vývaru, ten přecedíme přes jemné síto do druhého kastrólu. Vývaru by mělo být přibližně 900ml. Maso obereme od kostí, pokrájíme na kousky a odložíme do mísy. Do scezeného vývaru pokrájíme na kolečka druhou mrkev a pomalu vývar přivedeme znovu k varu. Mrkev budeme vařit 8-10 minut. Po 10 minutách vypneme vařič a vývar necháme vychladnout dalších 10-12 minut. Dochutíme ho solí a bílým pepřem. Pak do něj důkladně zamícháme plátky želatiny, až se rozpustí, a nakonec petrželovou nať. Do čistých suchých větších misek rozdělíme maso, zalijeme ho promíchaným vývarem s mrkví a petrželkou. Misky zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout. Pak je odložíme do druhého dne do chladničky.
- 4Druhý den před podáváním omyjeme a očistíme jarní cibulky s natí a jemné snítky kopru. Cibulky nakrájíme na tenké kroužky, kopr nasekáme nadrobno. Ztuhnutý sulc vyklopíme na talíře, posypeme je cibulkou, koprem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.