Králík podávaný s chřestem
90 min.
Ingredience
- 2kusyMrkev kořen
- 1kusCeler bulvový
- 50gramůRozmarýn čerstvý
- 2lžíceOlej olivový
- 50gramůMáslo čerstvé
- 500gramůChřest zelený
- 500gramůChřest bílý
- 0,5kusPomeranče
- 1kusCitrony
- 1lžíceCukr krupice
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
- 1lžíceLikér bezinkový
- 4kusyKráličí stehna
- 100mililitrůVoda pitná
- Na omáčku
- 2kusyMrkev kořen
- 0,5kusPomeranče
- 100mililitrůVíno růžové
- 400mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 1lžíceCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř bílý
- 100mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
524 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
31 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
13 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Jednu mrkev a celer oškrábeme a rozkrájíme na špalíčky. Zeleninovými špalíčky a snítkami rozmarýnu prošpikujeme králičí stehna. Osolíme je, opepříme a opečeme na oleji.
- 2Přichystáme kastrol a zbylou mrkev v něm orestujeme na másle. Maso potom zalijeme bylinkovým likérem, flambujeme a pak vložíme do kastrolu k mrkvi.
- 3Předehřejeme troubu na 180 °C a pekáč s masem do ní vložíme. Pečeme hodinu dokud maso není měkké. Než maso budeme podávat, přidáme k němu kousek másla.
- 4Do osolené vody přidáme kolečka citronu, šťávu z jednoho pomeranče a cukr. 5 minut vaříme, pak přidáme bílý chřest a dál vaříme 2 minuty, později přidáme ještě zelený chřest a vaříme ještě 2 minuty.
- 5Připravíme omáčku. Oškrábeme mrkev a rozkrájíme ji na kousky. Osolíme, osladíme a přilijeme šťávu z poloviny pomeranče. Opepříme, přilijeme růžové víno a stejné množství vody a přidáme dužinu z poloviny pomeranče nakrájenou na kousky. Vaříme, než mrkev změkne. Pak ztlumíme var a vlijeme smetanu. Připravíme mixér a omáčku rozmixujeme úplně dohladka.
- 6Králíka servírujeme s chřestem a přelijeme mrkvovou omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.