Králík se sušenými švestkami a slaninou
75 min.
Ingredience
- 1kusPomeranče
- 2kusyCibule
- 2kusyMrkev kořen
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1kusBobkový list
- 4kusyJalovec
- 1kusHřebíček
- 100gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžičkyHořčice dijonská
- 0,25litrVoda pitná
- 2lžíceOlej olivový
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 800gramůKrálík
- 100gramůSlanina vepřová
- 4lžíceSlivovice
- 150gramůŠvestky sušené
- 0,25litrVíno bílé
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
782 kcal
Bílkoviny
56 g
Tuky
36 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
6 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Pomeranč omyjeme, osušíme, odřízneme kousek kůry, vymačkáme šťávu a smícháme ji s pálenkou, vodou i kůrou. Do této směsi namočíme švestky a necháme cca 4 hodiny luhovat.
- 2Králíka naporcujeme na 8 částí, osolíme a opepříme. Ze slaniny odstraníme kůži i chrupavky a nakrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibuli a mrkev rozkrájíme.
- 3V hrnci rozpálíme olej s máslem, maso postupně orestujeme. Poté je vyjmeme, v hrnci osmahneme slaninu, přidáme cibuli a mrkev. Po chvíli zalijeme vínem, vložíme bobkový list, jalovec a hřebíček. Vrátíme zpět maso a vše podusíme zakryté na mírném ohni cca 25 min. Do kastrolu přidáme švestky i s tekutinou, společně dusíme dalších 20 minut. Maso vyjmeme, uchováme teplé. Do omáčky vmícháme smetanu i hořčici, zprudka povaříme cca 3 minuty. Dochutíme solí, pepřem, vrátíme zpět maso, rozdělíme na talíře a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.