Křehké dortíky s fíky a sýrem Ricotta
40 min.
Ingredience
- ozdoba
- sýrový krém
- 140gramůSýr Ricotta
- 0,75decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceCukr moučkový
- 1lžíceCitronová kůra
- 1lžičkaTresť vanilková
- těsto
- 70gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžíceCitronová kůra
- 25gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
453 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
26 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
4 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky, smícháme se lžící nastrouhané citronové kůry, špetkou soli, přimícháme 25 g krupicového cukru.
- 2Změklé máslo nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 3Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 4Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm.
- 5Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Z těsta vykrojíme 9 koleček formičkou o průměru asi 8 cm, která natlačíme do formiček na muffiny.
- 6Formičky dáme na plech. Pečeme je v předehřáté troubě na 190 °C 8-10 minut dozlatova. Po vychladnutí korpusy dortíků pomocí nože vyjmeme.
- 7Připravíme krém ze sýru Ricotta: do mísy dáme 140 g sýru, 0.75 dl smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíci nastrouhané citrónové kůry a 1 lžičku vanilkové příchuti. Směs vyšleháme do lehkého krému.
- 8Zralé broskve s hladkou slupkou omyjeme, osušíme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Broskve nakrájíme na měsíčky.
- 9Na dortíky ozdobně naneseme sýrový krém, ozdobíme broskvemi a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.