Křehké dortíky s fíky a sýrem Ricotta

40 min.
Itálie

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
453 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
26 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
4 g
Cukr
31 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky, smícháme se lžící nastrouhané citronové kůry, špetkou soli, přimícháme 25 g krupicového cukru.
  • 2
    Změklé máslo nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
  • 3
    Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 4
    Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm.
  • 5
    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Z těsta vykrojíme 9 koleček formičkou o průměru asi 8 cm, která natlačíme do formiček na muffiny.
  • 6
    Formičky dáme na plech. Pečeme je v předehřáté troubě na 190 °C 8-10 minut dozlatova. Po vychladnutí korpusy dortíků pomocí nože vyjmeme.
  • 7
    Připravíme krém ze sýru Ricotta: do mísy dáme 140 g sýru, 0.75 dl smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíci nastrouhané citrónové kůry a 1 lžičku vanilkové příchuti. Směs vyšleháme do lehkého krému.
  • 8
    Zralé broskve s hladkou slupkou omyjeme, osušíme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Broskve nakrájíme na měsíčky.
  • 9
    Na dortíky ozdobně naneseme sýrový krém, ozdobíme broskvemi a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.