Křehký závin s tvarohem a jablíčky
55 min.
Ingredience
- 1špetkaSůl
- 1kusVejce slepičí
- 4lžíceCukr krupice
- 12gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 100mililitrůMléko plnotučné
- 3gramyMouka pšeničná hladká T 650
- Náplň
- 8kusůJablka
- 1lžíceCitrónová šťáva
- 1hrstHrozinky
- 250gramůTvaroh konzumní
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 4lžíceCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- 3lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 2hrstiOřechy vlašské
- Na pomoučení válu
- 3lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Na potření závinů
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
285 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
11 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
4 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme do ní vejce, cukr, vlahé rozpuštěné máslo, lžíci octa, vše promícháme a za stálého míchání přidáme podle potřeby vlahé mléko. Znovu těsto promícháme a pak rukami na pomoučeném vále vypracujeme těsto. Mělo by být hladké a vláčné. Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho chvíli odpočinout. Plech si vyložíme pečícím papírem. Troubu si zapneme na 180°C.
- 2Mezitím omyjeme a osušíme jablka, nastrouháme je do mísy, pokapeme je citrónovou šťávou a promícháme. Hrozinky promyjeme v sítku a necháme je odkapat. Tvaroh v misce promícháme se žloutkem, cukrem, vanilkovým cukrem a smetanou.
- 3Těsto rozdělíme na 2 díly. Z každého vyválíme plát ve tvaru obdélníku o síle 5-6mm. Na obě placky rozložíme jablka, hrozinky, posypeme je mletou skořici a cukrem. Na vrstvu jablek rozetřeme tvaroh, ten posypeme vlašskými ořechy. Každé těsto zabalíme do tvaru závinu tak, že nejdříve přehneme dovnitř na náplň okraje těsta (2-3cm), pak těsto 2x přehneme přes sebe. Záviny potřeme rozšlehaným bílkem a opatrně je přeneseme na připravený plech.
- 4Záviny pečeme dozlatova až zlatohněda přibližně 20-25 minut. Záviny krájíme a podáváme až po vychlazení.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.