Krůta s nádivkou ze sušeného ovoce
220 min.
Ingredience
- 3,5kilogramyKrůta
- 500mililitrůVoda pitná
- 60gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- Na hrušky
- 400gramůHrušky
- 1lžíceCitronová šťáva
- 60gramůMáslo čerstvé
- Na nádivku
- 150gramůSlanina vepřová
- 100gramůCibule
- 150gramůJátra drůbeží
- 1kusRohlíky bílé
- 80gramůJablka
- 100gramůMeruňky sušené
- 60gramůHrozinky
- 1lžícePomerančová kůra
- 1lžičkaCitronová kůra
- 80mililitrůSherry brandy
- 150gramůKompot brusinkový
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 100gramůMandle
- 80mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCitronová šťáva
- 2lžíceOlej rostlinný
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaSůl
- Na omáčku
- 80mililitrůSherry brandy
- 150gramůKompot brusinkový
- 80mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 80mililitrůPomerančová šťáva
- Na posypání
- 100gramůMandle
- 0,25lžičkaPaprika mletá sladká
- 60gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1249 kcal
Bílkoviny
118 g
Tuky
104 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
7 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Sušené meruňky s hrozinkami namočíme přes noc do sherry. Spařené mandle oloupeme, 50 g nakrájíme na plátky, 100 g nahrubo nasekáme. Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno, játra nakrájíme na kostičky. Rohlík rozdrobíme, jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou.
- 2Na másle osmažíme plátky mandlí, poté je zaprášíme mletou paprikou a odložíme. Na oleji zpěníme cibuli se slaninou, přimícháme játra, orestujeme a odložíme z ohně. K játrům vmícháme smetanu, rozdrobený rohlík, namočené ovoce i se sherry, jablko, posekané mandle, pomerančovou a citronovou kůru, okapané brusinky, sůl, pepř, muškátový oříšek a vymícháme kompaktní hmotu.
- 3Krůtu očistíme, omyjeme, osušíme a solí a pepřem potřeme povrch i vnitřek. Krůtu naplníme nádivkou, zašijeme a přes noc necháme pod poklicí odležet.
- 4Krůtu před vložením do trouby potřeme změklým máslem, podlijeme vodou a zhruba 2 hodiny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Během pečení krůtu poléváme výpekem a je-li třeba, přilijeme horkou vodu. Po upečení krůtu překryjeme alobalem a necháme v troubě „dojít“ alespoň 20 minut.
- 5Během pečení připravíme omáčku smícháním smetany, sherry, brusinek i se šťávou a pomerančové šťávy.
- 6Jako přílohu oloupeme hrušky, rozpůlíme, vykrojíme jádřince a zakapeme citronovou šťávou. Hrušky podusíme na másle a držíme na teple.
- 7Krůtu podáváme naporcovanou, posypanou paprikovými mandlemi a obloženou nakrájenou nádivkou. Zvlášť podáváme dušené hrušky a v omáčníku brusinkovou omáčku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.