Krůtí maso se šípkovou omáčkou a knedlíkem
120 min.
Ingredience
- 800gramůKrůtí maso
- 100gramůAnglická slanina
- 2kusyPetržel kořen
- 1kusCeler bulvový
- 1kusCibule
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 1lžičkaMajoránka čerstvá
- 100mililitrůVíno červené
- 200mililitrůPomerančová šťáva
- 3kusyNové koření celé
- 2kusyBobkový list
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 3lžíceSádlo škvařené
- 4lžíceCukr krupice
- 1kusBadyán
- 1kusSkořice celá
- 1500mililitrůHovězí vývar základní
- 1lžíceCitronová šťáva
- 1gramPerník
- 1kusKnedlík houskový
- 1lžíceRajčatový protlak
- 2kusyMrkev kořen
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
564 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
22 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
10 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Mrkev, petržel, celer nakrájíme na kostičky. Smícháme je s červeným vínem a polovinou šípkové zavařeniny a s pomerančovou šťávou. Přidáme tymián, majoránku, nové koření, badyán, skořici, bobkový list a pepř. Do této směsi naložíme přes noc krůtí maso.
- 2Druhý den krůtí maso vyjmeme. Marinádu přecedíme, aby byla tekutina a zelenina zvlášť.
- 3Ve velkém hrnci rozpálíme sádlo a opečeme na něm slaninu na kostičky a cibuli nakrájenou na hrubo dosklovita.
- 4Přidáme krůtí maso a opečeme ho ze všech stran. Poté maso vyjmeme a na jeho místo dáme cukr krystal, který necháme zkaramelizovat a poté přidáme zeleninu i koření z marinády. Orestujeme ji a poté ji zalijeme šťávou z marinády a přidáme zbylou šípkovou zavařeninu. Přidáme i rajský protlak.
- 5Do hrnce vrátíme maso a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Vaříme aspoň hodinu doměkka (záleží na velikosti masa).
- 6Poté maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Osolíme a opepříme podle chuti, pokud je potřeba ochutíme citronovou šťávou.
- 7V případě potřeby zahustíme strouhaným perníkem.
- 8Knedlík nakrájíme na plátky a napaříme, krůtí maso nakrájíme na tenké plátky.
- 9Na talíře rozložíme knedlíky a plátky masa, zalijeme omáčkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.