Krůtí maso zapečené s bramborami
90 min.
Ingredience
- 600gramůKrůtí prsa
- 50mililitrůOlej rostlinný
- 600gramůBrambory
- 1litrVoda pitná
- 1gramMáslo čerstvé
- 30gramůMouka pšeničná hladká
- 0,25kusBujón zeleninový
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- Na omáčku
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1kusCibule
- 300gramůFenykl sladký - hlíza
- 300gramůKarotka
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 250gramůSýr Ementál (Primátor)
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1033 kcal
Bílkoviny
58 g
Tuky
72 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
8 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1V 250 ml vody uvaříme zeleninový bujón, brambory uvaříme ve slupce v 750 ml vody, slijeme, necháme prochladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké a krátké hranolky, cibuli a fenykl nakrájíme nadrobno. Z 50 g másla a 30 g hladké mouky připravíme světlou jíšku. Krůtí řízky nakrájíme na nudličky. Sýr nahrubo nastrouháme.
- 2Na 60 g másla zpěníme cibuli, přidáme fenykl a mrkev, vmícháme jíšku a zašleháme vývar se smetanou, přidáme 1/4 lžičku pepře a 1/4 lžičky soli. Směs na mírném plameni povaříme asi 10 minut.
- 3V mezičase na oleji osmažíme krůtí maso, mírně osolíme a opepříme.
- 4Dno zapékací mísy vymazané 30 g másla vyložíme polovinu plátků brambor, překryjeme masem, přelijeme polovinou zeleninové omáčky, rozložíme zbylé brambory, přelijeme druhou polovinou omáčky a v troubě předehřáté na 190°C pečeme zhruba půl hodiny.
- 5Pět minut před koncem pečení směs zasypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.