Krůtí pivní bujon
160 min.
Ingredience
- Slepičí bujon
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 1lžíceCeler - nať
- 200gramůMrkev kořen
- 5kusůNové koření celé
- 500gramůKrůtí krk
- 200gramůCeler bulvový
- 100gramůPetržel kořen
- 2kusyCibule
- 2,5decilitryPivo světlé 10% 3,9% obj.
- 1kusBobkový list
- 1lžíceSůl
- 1lžícePetržel kudrnka
- 3lžíceOlej olivový
- 200gramůMrkev kořen
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
828 kcal
Bílkoviny
89 g
Tuky
29 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
10 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Krůtí krky omyjeme, odblaníme a rozkrájíme na menší kusy.
- 2Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kusy.
- 3V hrnci si rozehřejeme olej a maso se zeleninou pod pokličkou podusíme. Pak přilijeme 2,5 dl světlého piva, 7,5 dl slepičího vývaru, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat přibližně 30 minut.
- 4Vývar scedíme a dáme do druhého dne vychladit. Druhý den sebereme omastek z povrchu bujonu, pak ho přivedeme k varu a odstavíme. Ochutíme solí, posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.
- 5Slepičí bujon [28675]:
- 6Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- 7Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 8Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- 9Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- 10Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.